Podcast Nedir?

Podcast Nedir?

Podcast Nedir?

Podcast artık her zamankinden çok daha fazla dinleniyor.

Edison Research’e göre, her hafta bir podcast dinleyen Amerikalıların sayısı son dört yılda % 120 arttı ve her ay 90 milyon Amerikalı bir podcast dinliyor. Her ne kadar Türkiye için tam anlamıyla bir araştırma yapılmamış olsada 2020’nin ilk altı ayına bakıldığında Voxnest’in yaptığı araştırmaya göre; Türkiye en çok sıçrama yapan ülkeler arasında ilk sırada yerini aldı.

Henüz podcast hakkında çok şey bilmiyorsanız bunun çok normal olduğunu düşünebilirsiniz. ABD ve İngiltere, Güney Kore vb. gelişmiş ülkelerde yaklaşık 20 yıllık bir tarihi bulunan ve Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başlayan podcast, birçok insan tarafından araştırılıyor. Peki tam olarak podcast nedir?

Podcast 2000’li yılların başında ses dosyalarının dolaşımını mümkün kılan yazılımların geliştirilmesiyle, radyo programlarının internette yer alması ve daha fazla bir kitleye ulaşması için ortaya çıkan bir araçtır.

Podcastin Kısa Gelişimi

Podcast yayıncılığının başlangıcı 2005 yılına kadar geriye gitmekteyse de bunu podcast teknolojisine temel oluşturan RSS teknolojisinin başlangıç tarihi olan 2000 yılına çekmek daha mantıklı olabilir. Yazılımcı Dave Winer RSS’in 1.0 versiyonunu yayınlamasıyla birlikte o yıllarda henüz audio blog olarak bilinen öncü podcastler RSS bildirimcileri aracılığıyla dinleyicilere ulaşmaya başladı. Dave Winer MTV’de VJ olan arkadaşı Adam Curry’in kendisinden ricası üzerine ses dosyalarının da taşınmasını sağlayan bu yazılımı geliştirdi. Süreç içerisinde, internet ve teknoloji tutkunları RSS’ler üzerinden ses dosyalarının taşınmasını deneyimlediler ve internet üzerinden indirilen ses dosyalarını taşınabilir oynatma cihazlarına aktararak dinlemeye başladılar. 2004’te Apple iTunes 4.9 yayınladığında “Podcast’ler” uygulaması masaüstünde hazır olarak yer almaktaydı. Bu durum, podcast kullanımının yaygınlaşması yönünde bir diğer büyük adım olarak atılmıştır.

Podcast kelimesini ilk defa The Guardian gazetesinin teknoloji yazarı olan Ben Hammersley ortaya atmıştır. 12 Şubat 2004’te Ben Hammersley The Guardian’da yayınladığı makalede iPod’tan esinlenerek, pod ve broadcast (yayın) sözcüklerini birleştirdi ve “Podcast” kavramını ilk kez kullandı. Podcastlar ilk defa iPod için geliştirilmiş olmakla birlikte podcast tabiri günümüzde sadece iPod için kullanılmaz.

Podcast’in yaygınlaşmasında iki kilit etkenin rolü olduğunu görülür. Birincisi Apple’ın iTunes yazılımının 2005’in 2. yarısında çıkan sürümüne podcast desteği koyması, ikincisi ise internet kullanıcılarının kendi radyo programlarını podcast teknolojisi ile internete koymaları. (Vikipedi)

RSS nedir?

RSS, özellikle haber sağlayan sitelerin, blogların ve podcastler gibi sürekli olarak güncellenen sitelerin güncellemelerinden geri kalmamanız için kullanılan ve bazı site ve dosya formatları ile çalışan bir doküman takip sistemidir.

Biraz teknik kısmına dokunursak .rss ve .xml biçimindeki dosyaları takip ederek standart bir formatta önünüze sunan bir dosyadır.

Podcast’leri farklı kılan nedir?

Podcast’ler, dinleyici ile gerçek bir bağ kurmanın harika bir yoludur. Sosyal medya aracılığıyla kurduğunuz kopuk bağlantılar yerine, podcast’ler dinleyiciler ile benzersiz ve kişiselleştirilmiş içerikler sağlar ve sağlam bir bağ kurar. Podcast’ler bloglardan daha kullanışlıdır; dinleyenler araba kullanırken, egzersiz yaparken veya evde günlük işleri yaparken podcast dinleyebilirler.

Podcast endüstrisinde keşfedilmemiş çok fazla alan var. Dünya çapında 600 milyon blog, 23 milyon YouTube kanalı var ama Apple Podcasts’te en az 800.000 podcast var.

Bu, her podcast için 750 blog ve 29 YouTube kanalı olduğu anlamına gelir. 2004’ten bu yana blogların nasıl bir gelişme gösterdiğini düşünürsek bugün podcast’in nerede olduğuna dair bir fikriniz olabilir.

Podcast Nereden ve Nasıl Dinlenir?

İnternete erişiminiz varsa, sesli programları veya podcast’leri dinlemek basittir. Size uygun bir podcast platformu veya uygulaması bulmanız ve ardından dünya çapında yapılan binlerce podcast’ten her hangi birine ulaşmanız yeterlidir. Tüm podcast’ler ücretsizdir ve çoğuna birçok farklı uygulama aracılığıyla erişilebilir. Aynı zamanda podcastlerin kendi web siteleri üzerinden ve Youtube yüklenen podcast kanallarına ulaşabilir dinleyebilirsiniz.

Bir iPhone’unuz ve iPad’iniz varsa, podcast’leri dinlemek için Apple Podcast veya Spotify uygulamasını kullanabilirsiniz.

Bir Android telefonunuz varsa, Google Podcast ve Spotify uygulamasını kullanabilirsiniz.

Play Store ve Apple Store’dan farklı podcast uygulamalarına ulaşılabilir.

Tüm bloglar

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.